YLÖS
Kuntoutus Merkityksellinen arki Toimintaterapia

Arjen rytmi tasapainon takana

Moni asiakkaani joutuu terapiasuhteen alussa hahmottelemaan oman arjen rytmiään. Sitä rutiinien jatkumoa, jossa asiat seuraa toisiaan päivästä toiseen. Sitä mikä meillä jokaisella on omassa mielessä hyvinkin kirkas, mutta kun sen ääreen pysähtyy niin ei se aina olekaan niin.

Minä pysähdyin taannoin oman arkeni ääreen. Sata asiaa, joka paikkaan pitäisi ehtiä ja monta juttua vielä haluaisin. Stressitaso nousussa ja asiat muuttuu monimutkaisiksi. Oli pakko pysähtyä hetkeksi. Perata päivärytmiä, heittää osa touhuista syrjään. Piirsin samanlaisen päiväkohtaisen taulukon mitä asiakkaani tekevät. Käytin värikyniä ja jaottelua työhön, ruokailuun, lepoon, uneen, vapaa-aikaan, kotihommiin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Olipas karua katsottavaa. Ruokailut hyppi miten sattui, unijaksot jäi lyhemmiksi ja esimerkiksi aikaa kirjojen lukuun ei enää ollut. Oli pakko tehdä valintoja. Siirtää joitakin asioita sivuun ja raivata tilaa sellaisille, mitkä luovat tasapainoisen pohjan arjelleni. Riittävästi unta, ruokaa ja palautumista. On monia asioita mihin en juuri nyt voi vaikuttaa. Niin työssä kuin omassa elämässä on kuoppainen kohta nyt. Sellaisissa vaiheissa on tiivistettävä arjen rytmiä yksinkertaisemmaksi. Pakotettava ne palat paikoilleen, mitkä antavat voimaa. Ja vähennettävä niitä, jotka ovat muuttumassa pakonomaiseksi tekemiseksi. Sellaisiksi, joiden suorittaminen peittää alleen kaaoksen. Mulle sellainen on esimerkiksi fyysinen treenaaminen. Mitä huonommin korvien väli voi, sitä enemmän käytän aikaa lenkkeilyyn, kuntosalilla ja muuhun hikoiluun. Sen sijaan, että kävelisin koiran kanssa rauhassa tai istuisin kirjani kanssa parvekkeen lukunurkassa. Aloillaan oleminen ja toipuminen työn paineista ja oman elämän hässäköistä ei ole helppoa istuttaa arjen rytmiin.

Tallensin oman taulukkoni ja piirrän aikanaan uuden. Silloin kun olen saanut tilanteen taas tasapainoon. Siinä vaiheessa, kun löydän taas ilon pienistä asioista, muistan hengittää riittävän syvään. Ehkä jonain aamuna kun ei ole kiire mihinkään ja tiedän nukkuneeni monta tuntia hyvää unta. Toivon löytäväni oman arkeni tasapainon jo ennen lomaa. Tosin lomakausi on tulossa kovaa vauhtia. Vuoden ensimmäinen kolmannes on eletty. Välitilinpäätöstä niin toiminnallisesti kuin taloudellisesti on alettu laskea. Muuttuva sote-maailma on pakottanut minut muovaamaan yritykseni toimintatapoja. Enää ei riitä puolivuosittainen tarkastelu. Nyt tiivistin tahtia 4 kk välein tehtävään tarkasteluun; toimintaympäristön analyysi, talouslukujen tsekkaaminen, toteutuneet työt ja rästitehtävien kiinni kiriminen. Luulen, että ensi vuonna siirryn neljännes vuosietappeihin. Kun koko ajan ulkopuolelta tulee paine kiristää tahtia, niin oli jopa pieni shokki tajuta miten siihen tempoon lähtee mukaan vaikkei olisi pakko tai halua. Miten rajulla imulla ympäröivä maailma nielee kitaansa…

 

Toimintaterapiaa ja rinnalla kulkemista

«

»

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *