YLÖS
Toimintaterapia

Paketointia

Kalenterivuoden kääntyminen on aina hieman kiireistä aikaa, tänä vuonna ruuhkaisempaa kuin koskaan aiemmin. Tuntuu, että terapiapalautteiden kirjaaminen nielee toisen työpäivän asiakastapaamisten jälkeen. Ja kun kaikkea ei voi valmistella reilusti etukäteen, on vaan siedettävä tämä tilanne. On vaan keskityttävä ja kirjoitettava yksi kooste kerrallaan. Muotoilla lauseiksi se työ mitä on tehty. Joidenkin kanssa on tavattu säännöllisesti koko vuoden ajan, osan kanssa lyhyemmän matkaa, osan kanssa harvatahtisesti. Mutta kaikista on kirjoitettava palaute maksusitoumusten, palveluseteleiden ja muiden sopimusten mukaan. Kuvata asiakkaan toimintakykyä, peilata hänen toimintamahdollisuuksiaan suhteessa ympäristöön ja olla jotain mieltä mitä tästä eteenpäin. Koen tärkeänä myös antaa tilaa asiakkaan äänelle, miten hän on kokenut toteutuneen toimintaterapian.

Tämä on sitä työtä mikä ei näy päälle päin, sitä ei voi tilastoida tai sille laskea hintaa. Tai tokihan se on laskettu hintaan omalla tavallaan, mutta yhdestäkään tekstistä mitä asiakkaasta kirjoitan en saa erillistä korvausta. Ja tämä hämmentää monta bisnestyyppiä joiden kanssa olen keskustellut. Terapiapalautteiden kirjoittaminen, oikea-aikaisesti eteenpäin toimittaminen ja asianmukainen arkistointi on laskettu terapiapalveluiden hintoihin. Eri ostajatahot edellyttävät erilaisia palautteita, eri määrän ja eri aikoihin. Tämä on rutiinia, mutta todellakin yllättää monet, etenkin ne jotka toimivat eri aloilla. Yhtä lailla kuin hintoihin lasketut kotikäynteihin menevät autokulut ja matka-aika. Näissäkin korvauskäytänteet vaihtelevat maksajatahon kanssa. Yksinkertaistaen kuitenkin kaikki menee niin, että voin laskuttaa niistä ajoista kun olen fyysisesti asiakkaan kanssa samassa paikassa samaan aikaan, joko työhuoneellani tai asiakkaan kotona. Muu ajankäyttö ko. asiakkaan asioissa on sisällytetty hintaan.

On siis välillistä ja välitöntä työtä. On ollut ja aina tulee olemaan. Kuntoutusalan yrittäjyys poikkeaa tässä monesta muusta alasta, jossa voidaan laskuttaa kaikesta toteutuneesta työstä. Ja kun olen nyt jumpannut bisnesasioita monen eri ihmisen kanssa, saan joka kerta selventää tätä. Tähän olen jo mukautunut. Ja asiaa pyörittelen mielessä nyt usein kun ollaan muuttuvien palveluiden äärellä. Miten hinnoittelen palveluni? Mitä kaikkea yksi terapia-asiakas pitää sisällään? Miten eri toimijoiden kanssa tehtävät sopimukset muovaavat työskentelytapojani?

Tuleva vuosi muuttaa näitä rutiinejani, kun aloitan Kelan palveluntuottajana. Se sopimus ohjaa laskutusta, kirjallista palautteen antamista. Se sopimus edellyttää minulta erilaista vakuutusturvaa kuin nyt voimassaolevat sopimukset ovat edellyttäneet. Olen nyt uuden opettelun äärellä sen suhteen. Nyt ensin vaan kirjoitettava tämä terapiapalautesuma kunnialla loppuun. Päätettävä vuoden loppuun muutama terapiasuhde, jäätävä odottamaan muutaman kohdalla jatkosuunnitelmaa ja valmisteltava jo uusia.

Yksittäisen asiakkaan terapiapalautteen kirjoittaminen on aina pieni aikamatka elettyyn elämään. Siihen matkaan minkä olen milloinkin kenenkin kanssa kulkenut. On tarkasteltava alussa asetettujen ja matkan varrella tarkastettujen tavoitteiden toteutumista. Mietittävä mitä seuraavaksi, mikä toimintaterapian rooli on ollut ja olisi jatkossa asiakkaan kuntoutumisen polulla. Näihin liittyy keskustelu asiakkaan kanssa, keskustelu johon toisinaan liittyy myös surua ja haikeutta, mutta hyvin usein onnistumisen iloa ja tulevaisuusperspektiivin vahvistumista. Nämä keskustelut ovat ainutlaatuisia jokaiselle asiakkaalle. Nyt olen oppinut jo kalenteroinnissa huomioimaan tämän, koska niillä on vaikutuksensa myös minuun. Montaa ei pysty peräkkäin käymään, yhtälailla kuin en pysty montaa palautetta kirjoittamaan ilman ajatusten nollausta välillä. Siksi nyt työpäivät venyy, työviikot venyy. Kunnes tulee joulu, Se katkaisee nyt hetkeksi kaiken kiireen.

Toimintaterapiaa ja rinnalla kulkemista

«

»

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *