YLÖS
Kuntoutus Toimintaterapia Yrittäjyys

Tuumaustauko

Vuosi on loppusuoralla. Pieni loppukiri oli tässä marras-joulukuussa ja nyt aletaan olemaan maalissa. Samalla kun olen tehnyt paljon asiakastyötä, olen tuumaillut asioita. Miettinyt ympärillä muuttuvaa maailmaa vähän eri vinkkeleistä. Terveydenhuollon  ja kuntoutusalan ammattilaisena olen lueskellut Kuntoutuskomitean loppuraporttia. Yrittäjänä olen seuraillut sote-myllerrystä. Palvelujen käyttäjänä olen miettinyt mistä minä ja perheeni saa apua mahdollisiin terveydellisiin ongelmiinsa. Ja toki tästä kaikesta on syntynyt ajatuksissa kombinaatio mitä värittää asiakkaideni kokemukset tämän hetken palveluvalikosta ja eri toimjoiden roolista.

Elämme todella nyt aikaa, jolloin asiat voivat muuttua hetkessä, ilmassa on paljon epävarmuutta, uhkakuvia, viiruja mahdollisuuksista ja kaikkea sellasita mikä nielee energiaa oleellisesta. Siitä miksi työtäni teen. Asiakkaiden kohtaamisesta ja heidän merkityksellisen arkensa tukemisesta. Haluan nähdä tulevat muutokset mahdollisuutena niin ammattihenkilönä, yrittäjänä kuin kansalaisena. En anna negatiivisten näkökulmien vallata liikaa ajatuksissani tilaa vaan yritän hahmottaa kokonaisuutta perkaamaalla tarjolla olevaa tietoa eri lähteistä. Kuten jo monesti todettu, kukaan ei tiedä.

En tiennyt minäkään mitä vuosi 2017 toisi tullessaan kun vuosi sitten tavaroitani lääkäriasemalta omaan toimitilaan muutin. Muistan kun ennen joulua istuin siellä ikkunalaudalla ja laskeskelin tulevan vuoden taloussuunnitelmaan lukuja. Olinhan päättänyt jättää kaiken hanketyön ja muun palkkatyön kokonaan ja vaihtaa entisen pari päivää viikossa asiakastyötä viiteen päivään viikossa. Olin tehnyt päätöksen luopua kokonaan sivutoimiverokortin käytöstä ja laskuttaa myös luennoinnit yritykseni kautta. Nyt muutaman vuoden tauon jälkeen olin päättänyt olla taas 100% itsensä työllistäjä.

Laskelmani pitivät kutinsa, suunnitelmani toteutuivat, joiltakin osin menivät suuntaan mistä ei ollut mitään ajatustakaan. Mutta hyvällä tavalla. Tämä on ollut hyvä vuosi. Mutta myös vaatinut paljon. Eteen on tullut uusia asioita, haastavia tilanteita, yllätyksiä ja paikallaan junnaavia asioita, joille en voi mitään. Olen ollut pettynyt, innostunut, oivaltanut, turhautunut, surrut, jännittänyt, stressannut. Olen iloinnut onnistumisista, asiakkaiden etenemisestä, olen löytänyt ratkaisuja yllättävissäkin tilanteissa ja nauttinut suunnattomasti työstäni. Itsensä työllistävän toimintaterapeutin tunneskaala aikalailla laidasta laitaan.

Kunhan tämän viikon päätteeksi laitan työhuoneen oven säppiin pariksi viikoksi, jatkan tuumailuani tästä kaikesta. On aika sulatella elettyä vuotta ja laatia hyvä suunnitelma tulevalle. Suunnitelma, joka elää muuttuvassa maailmassa, joustaa ja kannustaa tekemään parhaansa. Sellainen minun yritykseni näköinen suunnitelma. Siitä mä tykkään, kun saan tehdä työtä omalla tavallani yhteistyössä osaavien ammattilaisten kanssa. Tehdä työtä monenlaisten asiakkaiden ja heidän arkensa äärellä.

Ja hei, en aio koko joulun aikaa ja uutta vuotta pohtia isoja asioita. Aion hiihtää, lukea, syödä hyvin, nukkua paljon, pelata lautapelejä ja ennenkaikkea antaa kaiken huomioni niille ihmisille, joiden kanssa jaan merkityksellisen arkeni. Niiden, joita ilman olisi eloni aika ohutta.

Leppoisaa loppuvuotta!

 

Toimintaterapiaa ja rinnalla kulkemista

«

»

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *