YLÖS
Uncategorized

Rikottu kaava

Teemme päivittäin kymmeniä rutiininomaisia asioita, päätöksiä ja valintoja, joihin emme kiinnitä edes huomiota. On se sitten päätös aamupalalla laittaa leivän päälle juustoa tai ulkolämpötilan selvittäminen vaatevalintoja tehdessä, harvoin me tietoisesti tämän tason valintoja isommin pohdimme. Arki koostuu rutiineista, tutuista toistuvista toiminnoista tulee jatkumo. Näiden toimintojen suorittamiseen liittyy valintoja ja päätöksiä. Siinä vaiheessa, kun joku ei mene kuten pitäisi tulemme tietoiseksi tästä jatkumosta kaikkinensa.

Olen aiemmin kirjoittanut miten sairaus tai vamma vai murtaa arjen tasaisena soljuvan rytmin. Elämäntapamuutoksia tehdessä se kaava pitää rikkoa ja muuttaa asia kerrallaa uuden rytmin ja toimintojen jatkumon luomiseksi. Oman työn kehittämisessä ollaan saman asian äärellä. Kun muutos on tehtävä, ei se onnistu, jollei tunnisteta kaikkia asiaan vaikuttavia tekijöitä. Voimme rikkoa kaavan, mutta muuttuuko todella mikään pelkästään sillä?

Uskallan nyt oman kokemukseni kautta väittää, että pelkän kaavan rikkominen ei muuta. Jos kaikki johonkin muutoksen kohteena olevaan asiaan vaikuttavat tekijät eivät ole tiedossa. Ja miksi väitän näin. Koska mä olin tekemässä selkeää muutosta omassa työelämässäni. Pontevasti organisoin kalenteria, piirtelin aikajanoja muistikirjaan ja laadin strategian. Nyt kuukausia tuosta pontevuuden puuskasta ja tiukasta päättämisestä muutosta ei tapahtunutkaan. Vaikka hoen itselleni sitä koko ajan. Ja tiedän suunnan, olen siihen sitoutunut ja sitä haluan. Se ei toimi, koska en katsonut asiaa riittävän laajasti. En tajunnut, mitkä kaikki tekijät lopulta vaikuttavat. On asioita mihin en voi vaikuttaa, mutta en ollut varautunut, en tunnistanut. En siis ollut valmis muutokseen. Yritin popsia ison palan kakkua pilkkomatta sitä. Ja voitte olla varmoja, että ärsyttää. Minua, joka osaan asiakkaitani auttaa muutoksissa. Kärsivällisesti kerta toisensa jälkeen auttaa hahmottaa asioita ja olemaan itselleen armollisempi. Mutta enpäs osannutkaan omalla kohdallani muuttaa totuttua tapaa, rikkoa kaavaa, jolla toimin. Jotain tapahtui, mutta ei tarpeeksi. En ole maalissa minkä itselleni asetin. Osasin ennakoida haasteet ja annoin itselleni riittävästi aikaa. Joka loppui kesken.

Arjen rutiinit nielee meidät, mikä on hyväkin toisinaan. Se luo turvallisen vakauden kaikelle. Mutta voiko se jumittaa meidät myös tapoihin, joiden muuttaminen olisi tarpeen hyvinvointimme kannalta. Jatkan omaa muutostani. Maali siirtyy kauemmas, ehkä tämä oli ensimmäinen puolikas. Nyt ainakin ymmärrän mitkä kaikki asiat vaikuttavat siihen miksi kalenteri on aina täynnä.

 

Toimintaterapiaa ja rinnalla kulkemista

«

»

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *