YLÖS
Yhteiskunta Yrittäjyys

Paperihommia

Yrittäjyyteen liittyy asiakastyön ohessa kyllä muutama sellainen asia, mitkä eivät etenkään viikonlopun kynnyksellä mitenkään houkuta. Paperien pyörittäminen pöydällä on juuri näitä. Kuun vaihteen tienoilla on aina tositerumba, kirjanpidon tsekkaus ja laskutus. Tärkeitä tehdä oikeaan aikaan oikealla tavalla, mutta toisinaan kyllä kehtuuttaa kamalasti. Kesän jälkeen, tai aina loman jälkeen on pieni notkahdus tässä, kunnes saa taas kaiken normaali rytmiin. Heinäkuussa ei laskutettavaa juurikaan tullut ja tilille kilahti silloin kesäkuun tehdyt työt. Nyt elokuussa pankkitilillä siis hiljaista ja se helpottaa seuraavaa tositelajittelusessiota. Seuraavaksi työn alle on heinäkuu, koska jaksoin tikistää kesäkuun heti heinäkuun alussa järjestykseen. Nyt se venyminen palkitaan. Mutta viikonloppu työksi menee näköjään silti.

Paperihommiin liittyy keskeisesti asiakkaiden maksusitoumukset ja palvelusetelit. Eri maksajatahojen kanssa toimitaan hieman eri tavoin ja vaateet esimerkiksi laskun yhteydessä toimitettaville dokumenteille vaihtelee. Nykyään olen saanut tämän kaiken tiedon asiakaskohtaisesti hyvin omaan potilastietojärjestelmääni, josta myös laskutuksen hoidan. Ohjelma muistuttaa minua esimerkiksi loppuaan lähestyvästä maksusitoumuksesta tai asiakkaan kuntoutussuunnitelman tarkistuspalaverista, jonne tarvitaan minulta terapiapaleute. Valtava helpotus aiempaan toimintatapaan nähden. Potilasasiakirjoihin liittyen Kanta-arkisto on tuonut selkeyttä ja vähentänyt postin sekä tulostettavan paperin määrää. Siitä muutoksesta nautin kyllä ehkä eniten juuri nyt. Etenkään kun en luota Suomen Postin vievän välttämättä kirjettä oikeaan paikkaan riittävällä nopeudella. Vielä kun saisi palveluseteliportaaliin linkitettyä tiedot kansallisesta arkistosta, niin jäisi kirjaamisesta yksi vaihe pois.

Yksi asiakas siis työllistää niin taloushallinnon kuin potilasasiakirjahallinnon näkökulmasta terapiakäyntien lisäksi. Yrittäjyyteen liittyy monta ohjetta verotuksesta ja ilmoitusvelvollisuutta tehdystä työstä. Vaikka tämä osa työstä ei ole niin mieluisaa niin sen ohjelmointi työrutiineihin on välttämätöntä. Paperihommat on osa itsensä työllistämistä siinä missä asiakastyö tai kouluttaminen, markkinointi ja oman ammattitaidon ylläpitäminen. Jotain voin ulkoistaa ja ostaa alansa asiantuntijoilta. Mutta yhden naisen yrityksessä kaikki vastuu ja narut ovat minun käsissäni.

Kai jo vuosia olen tottunut tekemään nämä paperihommat iltaisin tai viikonloppuisin. Lasten ollessa pieniä, iltayöt ja joskus aamuyötkin oli paras aika laitella papereita ojennukseen. Nykyään opettelen tekemään ne työhuoneella sohvapöydälle kyhätyn kotitoimiston sijaan. Ehkä seuraava askel on oppia tekemään ne arkisin ja sitten vielä ihan päiväsaikaan. Nämä askeleet tuntuu vielä kyllä aika isoille. Nyt 7. kerta tänä vuonna kun paperit odottaa työhuoneella pyörittäjäänsä. Vielä lipsuu viikonlopulle kuitenkin tämä urakka. Kukaties ensi vuonna sitten se seuraava askel, kun kun papereiden töihin jättämisestä on tullut tapa.

Toimintaterapiaa ja rinnalla kulkemista

«

»

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *