YLÖS
Yhteiskunta

Projekti Kanta

Kansallinen potilastiedon arkisto Kanta on nyt sitten arkea minunkin työssäni. Vaihdoin vuoden vaihteessa potilastietojärjestelmää ja päätin sen haltuun saatuani aloittaa ainakin ajatuksen tasolla Kanta-arkistoon liittymisen. Sitten jollain hiihtolenkillä mietin oikein tosissani, että miksi lykkäisin sitä. Takarajahan, joka liittymiselle on annettu, on tulossa kovaa vauhtia vastaan. En pystynyt löytämään yhtään riittävän hyvää syytä olla hoitamatta tätä asiaa ns. alta pois jo nyt.

Aloitin oman projektini maaliskuun alkupuolella konkreettisesti. Ensimmäisen kirjoitin muistikirjaan monia kysymyksiä ja ihmetyksen aiheita. Lähdin hakemaan vastauksia näihin eri lähteistä ja pian projektisuunnitelma alkoi hahmottua. Oman potilastietojärjestelmäni, Diariumin sivuilta löytyi hyvin selkeä ohjeistus asiaan ja se olikin pitkälti punainen lankani. Päätin heti alusta saakka yrittää tehdä tämän itse. Pihinä ja jääräpäisenä naisena teen paljon asioita ihan ite. Toki annoin itselleni luvan kääntyä viisaampien puoleen, jos tilanne sitä vaatii. Ehkä minua osaltaan ajoi tähän projektiin myös se yleisessä keskustelussa usein esiin nouseva uhkakuva Kanta projektin hintavuudesta ja työläydestä. Joku myytin murtajako minusta vielä löytyisi?

Projektisuunnitelman tekoon meni muutama tunti kaikkinensa. Siinä vaiheessa minulla oli jo selkeä askel askeleelta lista edessäni. Ja sen mukaan aloin etenemään. Rekisteritietojen tarkastamista, Katso tunnusten hankkiminen yritykselle, terveydenhuollon ammattihenkilön sirukortti (oli minulle ennestään, mutta hankkimiseen on hyvin selkeä ohje ja toimintamalli). Nämä hoitelin ruokatunnilla. Olin edeltävästi ollut yhteydessä potilastietojärjestelmän toimittajaani ja saanut sieltä lisäinfoa mm. käyttöönottokokeesta. Lisäksi lueskelin eri lähteissä olevaa Kanta-tietoa ja oppimateriaaleja. Kanta arkiston toiminta ja siihen liittyvät asiat alkoivat kirkastumaan.

Urakkani työläin vaihe oli omavalvontasuunnitelma. Siihen tiedot olivat pääosin olemassa, hajallaan eri dokumenteissa ja lähteissä. Alkuun työstäminen tuntui tervenjuonnilta, koska aloin tekemään siitä liian orjallisesti mallin mukaista. Kun vähän hellitin ja suhteutin valmiin dokumenttiluonnoksen ja oman yritykseni toiminnan toisiinsa, niin kirjoittaminen helpottui. Omavalvontasuunnitelman tekeminen kyllä avasia ajattelua ja antoi ajatuksen taimen muillekin yrityksen toimintaa kuvaavien dokumenttien päivittämiseen ja luomiseen. Itsensä työllistäjänä, yhden naisen yrityksenä kaikki tieto on minulla. Päässä, hajanaisina dokumentteina koneella. Nyt varmasti kevään aikana teen jotain kokoamistyötä ja kirjoitan päässä olevia asioita myös luettavaan muotoon. Omavalvontasuunnitelmaa kirjoitin yhden työpäivän verran. Edelleen sieltä puuttuu palveluseteliasiaan liittyen palse.fi portaalilta saatavaa tietoa. Mutta sen päivittämiseen ei aikaa liiemmin enää kulu sen jälkeen kun tuon tiedon saan.

Tässä vaiheessa olin käyttänyt projekti Kantaan 1,5 työpäivää ja uskoin asiaani todella vahvasti. Laitoin hakemuksen Kelalle ja ilmoitin käyttöönottokoe päivän Diariumillekin. Aikaa oli 2 viikkoa valmistautua tulevaan. Hoitelin sirukortinlukija tilauksen ja tein sille tarvittavan koekäytön. Luin materiaaleja ja opettelin asioita verkosta löytyvistä aineistoista. Toimitin käyttöönottokoesuunnitelman Kelaan myös (käsin täytettävä lomake sähköpostiin skannattuna)

Sitten koitti käyttökoeaamu. Tein ohjeistuksen mukaisesti vaihe vaiheelta asioita ja tunnin työn jälkeen olin lähettänyt raportin Kelalle. Jäin odottamaan tietoa menikö koe läpi. Teknisesti kaikki toimi moitteettomasti jne. Iltapäivällä vahvistus tuli. Ja nyt olen sisällä, käytän tästä eteenpäin Kanta-arkistoa. Informoin ja tarkistan suostumuksia asiakkailta. Siirrän tekstejäni sinne ja varmaan luen asiakkaideni kuntoutukseen liittyviä dokumentteja myös.

Saldona projekti Kanta nieli minulta noin 2,5 työpäivää ja sirukortinlukijan hankinnan verran rahaa (40€). Lähetin 4 protokollan mukaista sähköpostia (Kela ja potilastietojärjestelmän toimittaja) ja pari muuta Diariumille varmennukseksi. Lisäksi yksi kirjeessä lähetetty allekirjoitettu lomake. Yhden virallisen lomakkeen/hakemuksen täytin netissä (Katso-tunnukset tarvittiin tätä varten).

Nyt edessä uusien rutiinien opettelua asiakastyöhön liittyen. Ja jatkossa maksan potilastietojärjestelmän tuottajalle hieman suurempaa kuukausimaksua. Mutta uskon sen lyhyellä aikajänteellä ns. maksavan itsensä takaisin kun asiakkailla on itsellään sekä heidän kanssaan työskentelevillä muilla tahoilla on tekstejä käytettävissään.

Projekti Kanta meni maaliin ihan itse tein-mallilla. Olen tyytyväinen ja mursin omassa päässäni olleita ennakkokäsityksiä arkistoon liittymistä kohtaan. Minulla on projektin alussa kirjoittamassa listassa monta kysymysmerkkiä tulevaisuutta koskien. Hyödynkö arkistosta todella? Tuleeko siitä lisää työtä/vaivaa? Mitä jos nettiyhteydet sakkaa? Muistanko kaiken? Näihin kysymyksiin saan vastauksia tästä eteenpäin. Ja varmaan niitä pohdin julkisestikin.

 

Toimintaterapiaa ja rinnalla kulkemista

«

»

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *